Австрия стана поредната страна, която отказва да плати за руския газ

...
Австрия стана поредната страна, която отказва да плати за руския газ
Коментари Харесай

И Австрия отказа да плаща за руския газ в рубли

Австрия стана следващата страна, която отказва да заплати за съветския газ в рубли.

" Страната не е съгласна с изискванията на съветската страна, защото управляващите смятат за вярно да заплащат за ресурса в границите на " съществуващото съглашение ", сподели австрийският външен министър Александър Шаленберг пред телевизионния канал " Ал Джазира ". " Нашата позиция е ясна. Ние се придържаме към към този момент съществуващото съглашение (с Русия) и няма да плащаме за газ в рубли ", разяснява и ръководителят на дипломатическото ведомство.

Преди дни стана ясно и, че Германия няма да заплаща за съветския природен газ в рубли. Финансовият министър Кристиян Линднер съобщи, че страната му няма да разреши шантаж, макар че е най-силно подвластната страна в ЕС от доставките на " Газпром " - 56% от газа там е съветски. 

Преди това италианската енергийна компания ENI също опроверга слуховете, че ще се съгласи да заплаща в рубли. Освен Полша и България, които са към този момент със спрени доставки, отвод да получават съветски газ направиха и трите прибалтийски страни. Финландия и Чехия също оповестиха, че няма да заплаща в рубли.  До момента единствената страна-членка на Европейски Съюз, която откри сметка в рубли поради газа, е Унгария. Това не попречи на съветския външен министър Лавров да каже в изявление - последното е за " Ал Арабия ", че множеството страни в Европейски Съюз са приели да заплащат в рубли.

 

Още по тематиката четете тук:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР